Vond je dit artikel interessant? Deel het op social media:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Inkomstenbelasting 2021 voor studenten

1 maart is het zover. We kunnen dan de aanigfte inkomstenbelasting indienen over 2021. In dit artikel wil ik graag een aantal dingen delen die je als student kan doen om geen geld op de tafel te laten liggen. In de praktijk zijn er natuurlijk een hoop nuances, die laat ik in dit artikel buiten beschouwing. Er wordt hier overigens vooral aandacht geschonken aan de student, waarbij er in de inkomstenbelasting in de meeste gevallen relatief weinig uitzonderingen zijn.

Het voorbereiden op de aangifte
Een goede voorbereiding is het halve werk. Hier zijn de belangrijkste dingen die je kunt doen om je klaar te stomen voor de inkomstenbelasting:

  1. Verzamel alle studiekosten die je zelf hebt betaald
  2. Baantje gehad? Vraag een jaaroverzicht op bij je werkgever.
  3. Controleer of er uitzonderingen van toepassing zijn op je persoonlijke situatie
 
Aangfite doen
 

Loonheffing
Is het zover? dan kan je de vooraf ingevulde gegevens aan het begin van je aangifte controleren met de jaaropgaves die je ontvangen hebt van je werkgever. De ingehouden loonheffing die er is ingevuld krijg je automatisch terug aan het einde van je aangifte.

Studiekosten
Bij het verder invullen van de vragen kom je vanzelf bij de studiekosten. De studiekosten mag je terugvragen bij de belastingdienst, met een drempel van €250,- en een maximum van €18.000,- in 2021. Heb je dus totaal €640,- besteed aan je studie in 2021, doe je dus de berekening € 640-250= 390. Deze €390,- krijg je dus terug. Op de belastingdienst site staan alle kosten die kunnen gezien worden als studiekosten.
 
Reiskosten
Afhankelijk van jouw situatie zijn ook reiskosten aftrekbaar die niet zijn vergoed, door je werkgever of door je school. Het is in dit geval beter om te kijken wat geldt voor jouw persoonlijke situatie, doe dit bij voorkeur met iemand die genoeg ervaring heeft met het doen van inkomstenbelastingen.
 
Bedankt voor het lezen! Mocht je dit artikel waardevol vinden en wil je deze info delen met je mede-studenten, er staan share-links bovenaan dit artikel. Heb je hulp nodig met je inkomstenbelasting? Neem gerust contact op!